Openingstijden winkels beperkt, check coronapas in de maak
De beperkte openingstijden voor horeca en winkels gaan in op zaterdag 13 november en gelden in elk geval tot zaterdag 4 december. Dan wordt de situatie opnieuw beoordeeld. Dat betekent dat de koopavond de komende weken komt te vervallen. Het is een van de maatregelen die demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vrijdagavond bekend maakten. De restricties komen bovenop de maatregelen die al gelden in winkels: de mondkapjesplicht en de anderhalve meter afstand.
Nieuwe steunpakketten
Doel van de nieuwe maatregelen is om het dagelijks leven overdag zoveel mogelijk te laten doorgaan, aldus Rutte, terwijl het aantal contactmomenten in de avond wordt beperkt. Daarmee hoopt het kabinet de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Voor de getroffen bedrijven in de horeca en detailhandel komen nieuwe steunpakketten. Volgende week wordt bekend hoe die eruit zullen zien. “Het is duidelijk dat schadecompensatie nodig is”, laat brancheorganisatie Inretail in een reactie weten. “De verplichtingen die zijn aangekondigd gaan ten koste van de omzet en leiden tot extra uitgaven aan personeel, materialen en beveiliging.”
Draagvlak bij ondernemers
De maatregelen voor de non-food retail komen niet als een verrassing. Eerder lekte al uit dat winkels vervroegd moeten sluiten, al werd toen nog uitgegaan van 19:00 uur. Inretail plaatst grote vraagtekens bij de verkorte openingstijden. De non-foodvertegenwoordiger gelooft dat spreiding (‘dan is het niet slim om openingstijden te beknotten’) en een maximumaantal bezoekers beter werken om besmettingen in winkels te voorkomen. “En dat heeft draagvlak bij de ondernemers die het moeten organiseren.”
Verplichte coronapas
Het kabinet werkt ook aan een bredere inzet van de coronapas. Een wetsvoorstel om het toegangsbewijs te verplichten voor de meeste detailhandel, dierentuinen en pretparken is in de maak. Onwerkbaar voor winkeliers, stelt de brancheorganisatie, vanwege het gebrek aan mankracht en het risico op discussies bij de deur. “Daar willen ondernemers hun medewerkers niet mee confronteren en andere consumenten ook niet. Die moeten op een fijne manier hun aankopen kunnen doen. Juist nu de feestdagenperiode start, met de intocht van Sinterklaas op zaterdag.”