Noodkreet retailers: de winkels moeten op 3 maart weer open
Inmiddels zijn de ‘niet-essentiële winkels’ twee maanden noodgedwongen gesloten vanwege het coronavirus. En bij velen is de rek er nu wel uit. De reserves raken op, de nieuwe collecties komen binnen en de rekeningen moeten worden betaald. Sinds 10 februari is het afhalen van bestellingen in winkels weliswaar toegestaan, maar dat levert slechts een fractie van de benodigde omzet op. Er is volgens retailers maar één oplossing om te voorkomen dat hele winkelstraten failliet gaan: de winkels moeten op 3 maart weer open.
Het geld raakt op
Brancheorganisatie Inretail houdt komende periode rekening met een snelle stijging van het aantal faillissementen in de detailhandel. Dat kan een halt worden toegeroepen door op 3 maart winkels weer te openen, schrijft de ondernemersorganisatie in een persbericht. Onderzoek van Inretail onder 1200 winkeliers toont dat 72% extreem bezorgd is over de toekomst. Het geld raakt op, de kosten lopen door en overheidsvergoedingen compenseren dat onvoldoende of ondernemers komen er niet voor in aanmerking. “Het kabinet moet winkels de enige reddingsboei toewerpen die echt werkt en dat is heropening op 3 maart. Met het protocol veilig winkelen is bovendien al maanden bewijs geleverd dat we kopen veilig kunnen organiseren.” Door de lockdown die het kabinet afkondigde, kreeg 77% van de modewinkels in januari een omzetdaling van 60% tot 100% voor de kiezen. Er werd op toegelegd via onder meer eigen spaargeld (55%), leningen bij familie of vrienden (22%) en het regelen van betalingsuitstel bij leveranciers. Inretail-directeur Jan Meerman sluit zijn wekelijkse column deze week zelfs af met: “Er is maar een manier: de winkels moeten open. Dit beleid is zo krom als een hoepel.”
Click & collect niet interessant
Sinds 10 februari mogen er weliswaar bestellingen worden afgehaald bij winkels, maar dit levert niet veel extra omzet op. Na nog geen week houden sommige winkeliers het afhalen van internetbestelling zelfs alweer voor gezien, schrijft de Volkskrant. Op de dag dat de winkels weer open mochten voor ‘click & collect’ zei 72 procent van de Inretail-leden in een flitspeiling mee te zullen doen en 7 procent stelde dit uit vanwege het winterse weer. Maar de verwachtingen waren al niet hooggespannen. Volgens de peiling berekende 56 procent van de ondernemers dat online-bestellingen afhalen in de winkel maximaal 10 procent meer omzet zou opleveren dan zonder de optie voor ‘click & collect’. Ruim een vijfde verwachtte 10 tot 20 procent meer omzet.
Compensatie voor leveranciers
Ook Modint pleit voor het heropenen van de winkels op 3 maart, schrijft de leveranciersorganisatie voor mode, textiel en sport in een persbericht. “Leveranciers zien orders voor volgende seizoenen tot begin 2022 teruglopen, omdat retailers geen geld hebben om in te kopen en collecties uit 2020 met verlies zullen verkopen. Winsten in de retail verdampen en daarmee ook de mogelijkheden om in volgende seizoenen te investeren. Dit heeft niet alleen nu, maar ook op de langere termijn enorme gevolgen voor alle partijen in de keten.” Het heropenen van winkels is van groot belang, daarnaast pleit Modint ervoor dat regelingen zoals de voorraadvergoeding voor de detailhandel wordt uitgebreid naar leveranciers. “Er ligt voor vele maanden aan voorraad in de keten, niet alleen bij de winkels. Zolang er niets aan de consument verkocht wordt, kunnen leveranciers niet uitleveren aan de detailhandel en kunnen zij niet betaald worden. Er is geen liquiditeit meer in de sector. Voorraadvergoeding voor leveranciers is noodzakelijk. Daarnaast moet de keten geherfinancierd worden om weer op gang te kunnen komen bij heropening van de winkels. Hiervoor zouden eenvoudige en snel toegankelijke financieringen moeten komen.”
Klaar met het overheidsbeleid
In het Drentse dorp Klazienaveen hebben winkeliers zich verenigd om op 2 maart de winkels weer te openen, ondanks de verlengde lockdown. Ruim 140 winkeliers zijn van plan om weer open te gaan. Ze zijn ‘helemaal klaar met het destructieve beleid van de overheid’. “We zijn helaas genoodzaakt ons eigen plan te trekken want het kan niet zo zijn dat de detailhandel zo ongelooflijk zwaar financieel de dupe wordt van de keuzes die het kabinet (niet) maakt”, schrijven ze op het Facebook-event dat daarvoor is aangemaakt. “Het kabinet flaneert met de corona-subsidies maar in de praktijk betekent het dat iedere ondernemer zwaar moet bijleggen. Op deze manier is er straks geen kledingwinkel, kapperszaak of horecatent meer over met als gevolg dat ruim 500 medewerkers en vele detaillisten moeten aankloppen bij het UWV, failliet gaan of in de schuldsanering terecht komen”, zegt de voorzitter van de ondernemersvereniging HaVeKa op de website.
Winkels open op 2 maart
“We hebben zelf een draaiboek gemaakt, dat er voor zorgt dat de winkels open kunnen met inachtneming van de RIVM-regels. Of we bang zijn voor boetes, of gemeentelijke handhaving? We zien wel waar het schip strandt, we hebben in principe niets meer te verliezen, dus we gaan gewoon met z’n allen open op 2 maart. Wij roepen alle ondernemersverenigingen op hetzelfde te doen. Ben jij winkelier en sluit je je bij ons aan? Laat je stem horen via ons Facebook event ‘WIJ GAAN OPEN’.”
Credit beeld: Textilia