TOP

Niet-essentiële winkels opnieuw dicht in strenge lockdown

Op 19 december gaat Nederland opnieuw in volledige lockdown. Dit werd op zaterdagavond door het demissionaire kabinet bekendgemaakt tijdens een ingelaste persconferentie. Dit betekent onder meer dat de niet-essentiële winkels wederom verplicht moeten sluiten.

Het besluit om Nederland weer een harde lockdown op te leggen is op advies van het Outbreak Management Team (OMT) om zo de verspreiding van de volgens experts zeer besmettelijke omikron-variant van het virus af te remmen. Een overzicht van de maatregelen:

  • lockdown tot 14 januari
  • winkels dicht, maar click & collect is toegestaan
  • supermarkten en apotheken blijven open
  • horeca, sportscholen, musea, theaters etc dicht
  • scholen en universiteiten dicht tot en met 9 januari
  • buitensporten mag tussen 05:00 en 17:00
  • groepsgrootte: buiten maximaal 2 personen
  • binnen twee bezoekers
  • met Kerst en Oud en Nieuw: maximaal vier bezoekers 

Brancheorganisatie Inretail noemt de lockdown van alle niet-essentiële winkels ‘een enorme dreun voor de sector’. “Het is bizar dat het kabinet met zulke disproportionele maatregelen komt waar geen draagvlak voor is”, aldus Paul ten Grotenhuis, de woordvoerder van Inretail, in een persbericht. “Winkels zijn altijd veilig geweest en er zijn goede alternatieven mogelijk, zoals nog minder mensen tegelijk in de winkel of kopen op afspraak. Click & collect is geen echt alternatief heeft de retail afgelopen voorjaar ervaren. Toen leverde het voor de winkels die het aanboden nog geen 10% van de omzet op ten opzichte van normaal.”

Steunmaatregelen

Werkgevers kunnen ook voor de maanden januari, februari en maart 2022 de NOW aanvragen zodat ze hun personeel kunnen doorbetalen. Deze NOW 6 ligt op een vergelijkbaar niveau als de NOW 5-subsidie die momenteel aangevraagd kan worden. Zo moet een werkgever minimaal 20 procent omzetverlies hebben en blijft het vergoedingspercentage 85 procent. Een aantal zaken moet nog worden uitgezocht. De volledige voorwaarden worden door het kabinet in januari bekend gemaakt. De NOW 6 vergoedt net als de eerdere regelingen ook de salarissen van medewerkers met een flexibel contract.

Bijstand voor zelfstandigen

Enkele voorwaarden van de reguliere bijstand voor zelfstandigen, de Bbz, zijn versoepeld. Zo geldt er geen vermogenstoets en kan deze met terugwerkende kracht worden aangevraagd. Het kabinet heeft deze versoepeling nu ook met drie maanden verlengd tot en met maart 2022. 

Tegemoetkoming Vaste Laten (TVL)

De voorwaarden van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)  zijn in het eerste kwartaal van 2022 gelijk aan die van de huidige TVL. Ondernemers kunnen gebruikmaken van de TVL als zij meer dan 30 procent omzetverlies lijden. Het maximale subsidiepercentage blijft 100 procent. Een mkb-onderneming kan maximaal 550.000 euro ontvangen en grotere ondernemingen krijgen maximaal 600.000 euro. 

Belastingmaatregelen

Het belastinguitstel voor ondernemers was eerder al verlengd tot met 31 januari 2022. Het demissionaire kabinet beslist in januari of verdere verlenging van het uitstel van betaling noodzakelijk is.

Beeld: Bengels