McGregor maakt een doorstart onder een nieuwe naam
Modebedrijf McGregor Fashion Group maakt een doorstart. Er komt een nieuwe naam en de directie wordt vervangen. Maar op het eerste gezicht lijkt het erop dat het bedrijf voor het grootste deel intact blijft. Of wordt het toch allemaal anders? “‘Onze focus ligt op lean and mean worden”, zegt de nieuwe topman tegen Quote.
Nieuwe naam
Maak kennis met de Doniger Fashion Group, de nieuwe naam waaronder de McGregor Fashion Group vanaf 15 juli door het leven gaat. Joep van Straaten, tot 2013 operationeel directeur van het bedrijf, gaat de leiding over het bedrijf voeren. De naam komt van de oorspronkelijke oprichter van McGregor: David D. Doniger, een Amerikaan van Schotse afkomst.
Nieuw management
Verder komt de huidige verkoopdirecteur Kris van de Mierop terug in het management van Doniger. Daarmee is de top van het bedrijf nog niet compleet, want er wordt nog iemand gezocht die verantwoordelijk wil zijn voor boekhouding van het bedrijf. De functie van financieel directeur is nog vacant.
De overname betreft alle McGregor- en Gaastra-merkactiviteiten, Adam Menswear, en Emergo Textile Projects (ETP). De overname wordt gesteund door de vier aandeelhouders: oprichters Jeroen Schothorst en Ben Kolff, investeerder Marcel Boekhoorn en bedrijvenbank NIBC.
Tipje van de sluier
Over twee tot drie maanden wil Joep van Straaten uit de doeken doen wat zijn nieuwe plannen en strategie zijn voor het bedrijf. Maar tegen Quote heeft de nieuwe topman al een tipje van de sluier opgelicht: “De bedoeling is dat we binnen zes tot twaalf maanden een koper vinden voor de Adam-keten, en ook gaan we op zoek naar franchisers voor McGregor en Gaastra.” Ook wil het concern investeren in online en shop-in-shops.
Werkgelegenheid
Wel laat de Doniger Fashion Group weten dat veruit het grootste deel van de werkgelegenheid blijft behouden, vermoedelijk zo’n 1100. Dat is goed nieuws voor de ongeveer 1250 werknemers, waarvan er ongeveer 500 in Nederland werken. Alle winkels blijven voorlopig geopend. Maar als de winkels van McGregor en Gaastra franchisezaken worden, zal het personeel naar de franchisenemers overgaan.
‘Er zal worden ingedikt’
Wel zegt aandeelhouder en oprichter Jeroen Schothorst tegen NU.nl: ”Er zal kritisch worden gekeken naar het winkellandschap en er zal worden ingedikt. Dan is het logischer om grotere winkels te hebben in grotere plaatsen dan kleine winkels in kleine plaatsen.”
In een persbericht zegt de curator dat er in totaal 50 geinteresseerde partijen waren, waarvan er 7 een bod hebben uitgebracht. Slechts eentje daarvan bracht een bod uit op het hele bedrijf, de rest op onderdelen ervan. Maar geen enkel bod zou acceptabel zijn geweest.
Afgelopen week werd bekend dat de vier eigenaren een ‘superieur bod’ hadden gedaan op het bedrijf. Dat bod hebben ze geaccepteerd.
Tijdlijn
Uitstel van betaling
Op vrijdagmiddag 10 juni kwam het verrassende nieuws naar buiten dat de McGregor Fashion Group uitstel van betaling had aangevraagd bij de rechter. Het bedrijf bleek in de financiele problemen te zitten. Maar de bewindvoerder van modeconcern McGregor zag voldoende kansen voor een doorstart van het kledingbedrijf.
Overnamebemiddelaar
Er werd een overnamebemiddelaar aangesteld die het verkoopproces zou gaan begeleiden. Volgens Het Financieele Dagblad hadden zich zo’n tien geïnteresseerde partijen gemeld. Intussen vroegen ook Gaastra en andere McGregor-bedrijven uitstel van betaling aan.
Schuldenvrij?
Het nieuws is een verrassing omdat het afgelopen half jaar vooral een goed-nieuws-show was rond McGregor. Dat begon in december 2015 toen toenmalig ceo Jeroen Schothorst wist te melden dat het bedrijf schuldenvrij was. Schothorst zelf en de cfo Ben Kolff, als ook Marcel Boekhoorn en de bank NIBC namen toe de schulden van ABN Amro over in ruil voor aandelen, elk een kwart.
Oorzaak van de problemen
RTL Z meldde op 14 juni dat de oorzaak van de financiele problemen lagen in een conflict tussen de aandeelhouders. Voor een reorganisatieplan bij de McGregor Fashion Group van de verse ceo Armin Briger was geld nodig en dat moest bij de vier aandeelhouders Jeroen Schothorst, Ben Kolff, Marcel Boekhoorn en zakenbank NIBC vandaan komen. Met name bij Adam Brandstore was er niet genoeg geld in kas.
Meningsverschil
“Maar tussen hen is een verschil van inzicht gerezen, waardoor de financiering niet afkwam”, zegt woordvoerder Edwin van Wijk tegen RTL Z. “Daardoor is het bedrijf in de liquiditeitsproblemen geraakt.” Waar het meningsverschil tussen de de aandeelhouders precies uit bestaat, is onbekend.
Toch failliet
De directie en de bewindvoerder hebben aan persbureau ANP laten weten dat op 28 juni voor aantal onderdelen van McGregor faillissement is aangevraagd bij de rechtbank in Amsterdam. Volgens de bewindvoerder is er serieuze interesse en een faillissement vergoot de kans op een overname.
Bieders horen ‘nee’
De partijen die een bod hebben gedaan op het failliete modebedrijf McGregor, hebben vrijdag 8 juli 2016 van de curator te horen gekregen dat hun bod niet is geaccepteerd.
Op 14 juli wordt bekend dat de huidige eigenaren van de McGregor volgens de curator een ‘superieur bod’ hebben uitgebracht op de failliete modeketen.