Avondlockdown gaat vanaf zondag in, steunpakket ondernemers wordt uitgebreid
Credit beeld: flickr.com/photos/jasoon/
Omdat er op korte termijn geen daling wordt verwacht in de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames, kondigde het kabinet vrijdagavond strengere maatregelen aan. Na een intelligente lockdown en een strenge lockdown krijgt Nederland nu te maken met een avondlockdown. Vanaf zondag 28 november is vanaf 17.00 uur bijna alles gesloten, waaronder de horeca, niet-essentiële winkels, bioscopen en theaters. Alleen voor essentiële winkels als supermarkten en drogisterijen geldt een uitzondering. Die blijven open tot 20.00 uur.
Opluchting voor winkels
Het kabinet liet eerder doorschemeren dat bij het aanscherpen van de coronarestricties alles op tafel lag, ook een nieuwe winkelsluiting. Opluchting alom, want zover kwam het vanavond niet. Wel gaan de niet-essentiële winkels een uur eerder dicht. Inretail laat in een reactie weten tevreden te zijn met de ‘(h)erkenning dat winkels veilig zijn’. “Voor consumenten is het prettig dat zij de komende weken iedere dag tot 17.00 uur hun decemberaankopen kunnen doen.”
Inrichten volgens 1,5 meter-norm
Verder worden de afstandsregels en mondkapjesplicht uitgebreid. Die gelden vanaf zondag ook op alle plaatsen waar bezoekers een vaste zitplaats hebben, zoals restaurants, en doorstroomlocaties, bijvoorbeeld op beurzen. Dat betekent dat de locaties volgens de 1,5 meter-norm moeten worden ingericht en er minder mensen tegelijk binnen kunnen zijn. Het is ook de reden dat de maatregelen zondag ingaan en niet zaterdag; het kabinet wil ondernemers de tijd geven om hierop te kunnen anticiperen.
Steunpakket wordt uitgebreid
Als gevolg van de verdergaande beperkingen wordt het financiële steunpakket fors uitgebreid, waarmee bijna 2,2 miljard euro is gemoeid. Om te beginnen keert de NOW-loonsubsidie terug. Ondernemers die 20 procent omzetverlies of meer hebben door de coronarestricties, kunnen voor de maanden november en december de NOW 5 aanvragen. Daarvoor is ongeveer 1,5 miljard euro gereserveerd. Zij krijgen 85 procent van de loonkosten vergoed (dit geldt ook voor de salarissen van medewerkers met een flexibel contract), met september 2021 als referentiemaand. Starters die uiterlijk op 30 september 2021 zijn begonnen, kunnen een voorschot aanvragen voor de subsidie. Het streven is dat werkgevers nog in december een aanvraag kunnen indienen.
TVL verhoogd
Het subsidiepercentage van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), die al van kracht was, wordt voor het vierde kwartaal van 2021 verhoogd van 85 procent naar 100 procent. Ondernemers kunnen hier aanspraak op maken als ze meer dan 30 procent omzetverlies lijden ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020. Midden- en kleinbedrijven kunnen maximaal 550.000 euro uitgekeerd krijgen, niet-mkb-ondernemingen maximaal 600.000 euro. Daarnaast wordt de staatssteungrens van 1,8 miljoen euro naar 2,3 miljoen euro verhoogd.
Versoepeling belastingregels
Verder wordt het belastinguitstel voor ondernemers tot eind dit jaar verlengd. Ondernemers die nog niet eerder uitstel aanvroegen of hun schulden al hebben afgelost, kunnen alsnog uitstel aanvragen. Dit geldt ook voor de kwartaaluitgiftes over eind 2021, die normaliter in januari 2022 worden betaald. De invorderingsrente over belastingschulden blijft een half jaar langer op 0,01 procent en komt daarna stapsgewijs terug op het oude niveau; op 1 juli 2022 gaat het percentage naar 1 procent, op 1 januari 2023 naar 2 procent en op 1 januari 2024 naar 4 procent.
Het kabinet trekt ook 40 miljoen uit om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken. Dat geld is bedoeld om in samenwerking met werkgevers, de uitzendbranche, gemeenten en het UWV een ‘extra impuls te geven aan het matchen van werkzoekenden en werkgevers’.