TOP

Nederland gaat in lockdown: ‘Desastreus voor winkels’

Nederland gaat vanaf 15 december tot ten minste 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe. Niet-noodzakelijke winkels, waaronder kleding- en schoenenzaken, zijn sinds vandaag gesloten. Dat is desastreus voor winkels, aldus Inretail. De brancheorganisatie vreest voor de toekomst van 'duizenden ondernemers' in de non-fooddetailhandel.

Premier Mark Rutte kondigde de harde lockdown maandagavond aan in een toespraak, om het snel stijgende aantal coronabesmettingen onder controle te krijgen. De nieuwe maatregelen zijn sinds dinsdag 15 december van kracht. Niet-noodzakelijke winkels, waaronder mode- en schoenenzaken, gaan in elk geval tot en met 19 januari dicht. Supermarkten, drogisterijen, apotheken, opticiens, audiciens en winkels voor reparatie en onderhoud mogen wel openblijven, net als servicepunten voor het ontvangen en versturen van pakketten. Doe-het-zelfzaken mogen een afhaalpunt inrichten.

Lange rijen voor winkels

Het nieuws van de winkelsluitingen lekte op maandagochtend al uit, wat resulteerde in drukte in de winkelstraten en lange rijen voor winkels. Veel mode- en schoenenzaken bleven langer open om nog zoveel mogelijk klanten te kunnen ontvangen, al dan niet met extra korting op de collectie.

Belangrijkste omzetmaand

De diepe lockdown waar Nederland tot ver in januari in zit, pakt ‘desastreus’ uit voor non-foodwinkels, laat Inretail in een eerste reactie weten. De brancheorganisatie vreest voor de toekomst van duizenden ondernemers in de retail. Inretail pleit ervoor dat afhalen op afspraak mogelijk wordt voor alle winkels, niet alleen voor bouwmarkten. “Voor veel ondernemers zijn de aangekondigde maatregelen voorbij de grens van wat ze kunnen dragen. De allerbelangrijkste omzetmaand van het jaar stort in.”

Click & collect

Inretail onderschrijft dat de enorme stijging in coronabesmettingen om extra maatregelen vraagt. “Maar dat kan intelligenter. Nu komen een half miljoen medewerkers in de non-food detailhandel thuis te zitten. Consumenten kunnen alleen nog online kopen, terwijl de maximale capaciteit van webshops is bereikt.” De brancheorganisatie is bezig de perspectieven voor retailers in kaart te brengen en benadrukt nogmaals dat het ‘essentieel’ is dat click & collect voor alle winkels mogelijk wordt. “Dat is op een heel veilige manier te organiseren. Consumenten kunnen thuis bestellen en hun al betaalde aankoop in de winkel op een afgesproken tijdstip ophalen. Dat helpt heel veel ondernemers en verlaagt de enorme druk op webshops.”

Beeld: Pixabay