De Nederlandsche Bank komt met een nieuw 50 eurobiljet
In 2016 werden 47.000 valse biljetten in Nederland onderschept, bijna duizend per week. Bijna 75 procent van de valse biljetten is het biljet van 50 euro. Vals geld vindt zijn weg bijna altijd richting winkeliers en blijft naast overvallen en diefstal een lucratieve business, aldus Detailhandel Nederland in een persbericht. Het was dus noodzaak dat het biljet werd vervangen.
Schade loopt in de miljoenen
“Een aangenomen vals biljet krijgt een winkelier nergens vergoed”, legt Michel van Bommel, secretaris Betalingsverkeer van Detailhandel Nederland uit. “Dat raakt een winkelier dus dubbel; het product is weg en er ligt een vals eurobiljet in de kassa.”
In het ontwerp van het nieuwe 50-eurobankbiljet zijn de verdere ontwikkelingen in de bankbiljettentechnologie verwerkt. Hierdoor is het biljet nog beter bestand tegen vervalsing. De drie belangrijkste nieuwe kenmerken zijn in de afbeelding hieronder toegelicht.
De consument zal het nieuwe 50-eurobankbiljet vooral in handen krijgen door geld op te nemen bij geldautomaten. Het nieuwe biljet komt in omloop naast de bestaande 50-eurobankbiljetten, die geleidelijk uit de roulatie worden gehaald als ze versleten zijn.