Plan voor invoering van statiegeld op oude spijkerbroek
Gedeputeerde voor de provincie Gelderland Michiel Scheffer (D66) en Jan Jonker, hoogleraar duurzaam ondernemerschap aan de Radboud Universiteit Nijmegen, vinden dat er statiegeld moet komen op een spijkerbroek. Door mensen te belonen met €2,50 statiegeld voor een oude jeans, wordt het hergebruik van spijkergoed gestimuleerd, denken zij.
Vuilnisbelt
Van de twintig miljoen verkochte spijkerbroeken wordt in ons land jaarlijks vijftien procent gerecycled. De overige 85 procent verdwijnt op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven. Dat is zonde, vinden Scheffer en Jonker. De gedeputeerde vindt dat er een systeem moet komen voor textiel dat inzameling stimuleert. Statiegeld is volgens hem daarvoor een uitstekende mogelijkheid, laat hij aan het AD weten. Volgens Scheffer kan de broek ingeleverd worden bij de winkel waar je de broek hebt gekocht of kun je de broek afgeven bij een gemeentelijke afvalstraat.
Jeans hergebruiken
Een deel van de spijkerbroeken kan worden gebruikt om nieuwe jeans van te maken. En het deel dat hier niet voor gebruikt wordt, kan onder meer gebruikt worden in de papierindustrie. “Zeven van de negen Nederlandse papierfabrieken staan in Gelderland. Ik wil met hen in gesprek over de bouw van een pilotfabriek voor hergebruik van textiel”, zegt Scheffer.
PvdA steunt D66
PvdA is het met D66 eens. “De PvdA gelooft in beloningssystemen, want het prikkelt de consument om iets terug te brengen voor hergebruik”, laat PvdA-Kamerlid Yasemin Cegerek aan het AD weten. “Jaarlijks verdwijnt er nog 140 miljoen kilo bij het restafval, terwijl het als grondstof kan dienen voor nieuwe producten. Die cultuuromslag is wel nodig. Statiegeld is een systeem waar ik in geloof, ook voor spijkerbroeken.”
‘Duur systeem’
VVD daarentegen ziet het spijkergoedplan niet echt zitten. “Statiegeld innen is een duur systeem en niet meer van deze tijd”, zegt Kamerlid Remco Dijkstra. Retourname van kleding kan volgen hem aan de branche zelf worden overgelaten.