TOP

Dit jaar al 124 malafide webshops

Online shoppers zijn steeds vaker de dupe van malafide webshops. Zeker 5.000 consumenten zijn dit jaar al opgelicht. Naar een oplossing wordt gezocht.

Dit jaar heeft de politie al meldingen gekregen over 124 malafide webshops. Zeker 5.000 consumenten zouden online zijn opgelicht door de nagemaakte websites. Maandelijks haalt de politie zo’n vijftien tot twintig frauduleuze webwinkels offline. Per malafide webshop komen er gemiddeld 40 aangiftes binnen.

Hoe?

Steeds vaker kopiëren fraudeurs het logo van een retailer en het ontwerp van diens webwinkel. Alleen de url van de site verschilt. Consumenten denken er online en product te bestellen, maar krijgen vervolgens niet geleverd.  Gemiddeld zouden ze per persoon voor een paar honderd euro worden opgelicht. Niet zelden wordt door de maladide webshops ook – onterecht – het keurmerk van Thuiswinkel.org gevoerd.

Het aantal aangiftes over malafide webwinkels is ongeveer gelijk aan vorig jaar. In 2012 kwam deze vorm van oplichting echter nog veel minder vaak voor. De pakkans is klein. Vorig jaar kwam de politie slechts 77 malafide webshops op het spoor. Tegen acht webwinkels werd een stafrechtelijk onderzoek gestart.

Aanpakken

Volgens Thuiswinkel.org is dit het werk van één of twee georganiseerde bendes, die steeds slimmer en creatiever worden. Zo zijn er websites als Dixxons.nl opgericht, waarbij de prijzen een stuk lager liggen dan de ‘echte’ webshop Dixxons.com.

Marktplaats.nl pleit voor de invoering van een nationaal loket van de politie (Landelijk Servicecentrum E-Crime), waardoor tegen frauduleuze webwinkels kan worden opgetreden. Dit meldpunt zal het bestaande Landelijk Meldpunt Internetoplichting moeten vervangen. Ook consumentenorganisatie Fraudehelpdesk.nl ziet een landelijk frauderegister wel zitten.

Daarnaast behandelt de Tweede Kamer op 11 september een initiatiefnota van SP-kamerlid Sharon Gesthuizen over de instelling van een Nationale Fraude Autoriteit

Lees ook: Hardere aanpak computercriminaliteit